Problema de comunicacio en parella
Hi ha moments en la vida de tota parella en què la comunicació es fa complicada, com si els seus membres parlessin un llenguatge diferent. Aquesta sensació et pot fer pensar que la teva parella ja no t’entén, que ja no t’escolta. Totes les parelles travessen mals moments. La bona comunicació i la bona sintonia es poden recuperar si tots dos teniu ganes de mantenir viva la vostra relació i si treballeu per resoldre les vostres dificultats.
La comunicació en general és molt complexa i encara ho és més en una parella, perquè s’hi barregen elements emocionals. Això complica especialment el diàleg quan la parella passa per moments de dificultat o de malestar, ja que cada persona aplicarà el seu estat emocional a les paraules que li diu l’altre, interpretant-les en funció del què sent i no en funció del que la parella li està intentant dir en realitat. I és que hi ha una gran diferència entre el que es pensa, el que es vol transmetre, com es transmet, com arriba aquesta informació al seu destinatari i com aquest entén el que se li ha dit, especialment quan hi ha sentiments importants en joc.
Deixar d’interpretar i començar a escoltar
Quan interpretem les paraules de la nostra parella ens fixem més en el to amb el que l’altre ens diu les coses que amb el que ens està intentant comunicar en realitat. Si ho fem així, serà inevitable que els retrets i els malestars personals acumulats durant el temps aflorin a la llum en el pitjor moment. Utilitzarem també un tomés agressiu per expressar aquests sentiments i això provocarà una reacció similar a la nostra parella, que es voldrà defensar dels nostres atacs utilitzant la mateixa arma. Això no és gens recomanable i implicarà, inevitablement, que la discussió no acabi bé.
Fins i tot que es torni a repetir al cap de poc temps. Cal doncs que suavitzem les converses “pujades de to” fent entendre a la nostra parella per què el que ens ha dit ens ha fet mal i, a la vegada, entenent nosaltres el mal que podem haver fet a la nostra parella amb els nostres actes i paraules. Per aconseguir-ho, podem decidir una data i una hora per continuar la conversa, amb temps suficient per pensar amb calma sobre el problema que tenim. Així podrem expressar, també amb calma, els nostres sentiments.
També hem de deixar de pensar que la nostra parella ens coneix tant que pot llegir els nostres pensaments i saber en tot moment què és el que desitgem i el que necessitem. Això és impossible. Tenir aquesta concepció fa que ens oblidem de dir el que volem i el que necessitem i que, alhora, ens sentim ferits i ofesos quan l’altre no fa el que nosaltres havíem pensat. Cal que diguem clarament el que esperem de l’altre persona i de la nostra relació.
Parlar ens evitarà molts problemes i malentesos.
Una frase mai ha de començar amb els missatges del tipus “TU has/TU hauries…” o “TU no fas…” perquè és molt probable que la parella ho interpreti com un retret o com una acusació i que respongui amb un atac per defensar-se. D’aquesta manera el que hauria de ser una conversa per millorar la relació s’acaba convertint en una discussió. Per això, per aconseguir que la parella ens escolti, és millor començar la frase amb un missatge del tipus “Em sento”, perquè d’aquesta manera la parella no es sentirà atacada i raonarà per què pot haver-nos fet sentir d’aquesta manera.
Quan hi ha dificultats la comunicació no és impossible, tot i que és més complicada. Per això cal que els dos membres de la parella estiguin predisposats a escoltar-se i a tornar-se a entendre. Perquè una mala etapa en una relació no implica necessàriament que aquesta s’acabi trencant si no es perd l’esperança i si es tenen ganes de resoldre les dificultats.