.La majoria de la gent intueix que el sexe és important en una relació de parella però també que no és l’únic que fa que dos persones estiguin juntes com a parella. Aquest tema és el típic que es discuteix tot fent un cafè. Fins que ens trobem en la situació de que el sexe és un problema. Llavors ja no és una qüestió teòrica passa a ser el nostre dia a dia.
Hi ha molts problemes sexuals, alguns d’ells serien:la falta de desig, ejaculació precoç, dolor en la penetració (dispareunia),disfunció erèctil, impossibilitat de penetrar (vaginisme), dificultats en l’excitació… i altres més subtils com sentiments de culpabilitat, malestar, pors, ràbia, incomoditat… totes aquestes situacions impedeixen que la parella pugui gaudir de la sexualitat.
Si us preguntés per a què teniu relacions sexuals en la relació de parella què diríeu?
Què aporta la sexualitat a la vostra vida en parella? Com seria la relació si no hi hagués sexualitat? Seria una relació de parella? Què hi faltaria?
La resposta de plaer no conta ja que aquest tema el pot solucionar un mateix de manera fàcil. Un altre dia ja parlarem d’autoerotisme.
Davant aquestes preguntes hi ha múltiples respostes depèn de l’educació que un hagi rebut. El concepte de sexualitat,quines hagin estat les seves experiències, com s’hagi format la relació i a què es doni importància…. però en la majoria de casos sorgeixen respostes del estil; unió, estimació, complicitat, intimitat, afecte, tranquil·litat,diversió, desig, compenetració… i altres factors més personals com autoestima, reduir inseguretats respecte la relació, bon humor, sentir-se estimat….
Per tant ara podem entendre millor per a què és important el sexe però també que aquestes finalitats es poden obtenir d’altres maneres no sexuals. Quan tot el que ens aporta la sexualitat a la parella ho gaudim sense necessitar el sexe aquest pot desaparèixer a traves de la falta de desig. Un tema molt complex i que succeeix com conseqüència de moltes situacions.
Quan en una relació hi ha problemes sexuals aquest problema té un efecte bola de neu. Generalment comença amb un lleu malestar, una dificultat de compenetració, malentesos…. però va evolucionant a menys que sapiguem posar-hi remei.
Evoluciona fent que cada vegada el problema sigui més greu i vagi afectant altres facetes de la vida de la persona com seria autoestima, ansietat, malentesos, dubtes de parella, la comunicació en la relació, tensió en el dia a dia i en les rutines… pot afectar qualsevol àmbit personal i de la relació.
Un problema sexual no és independent de la resta de la vida de la persona i la parella.
Quan una persona té una dificultat i no té eines suficients per poder resoldre’l. Llavors cal buscar ajuda per impedir que arrossegui a la resta de les facetes i compliqui el seu tractament.
Marina Castro
Sexologa i terapeuta de parella