Com mantenir la intimitat de la parella durant el confinament?


Col-laboració a Catalunya Radio, l’ofici d’educar. La podeu llegir també aquí
https://www.ccma.cat/catradio/lofici-deducar/com-mantenir-la-intimitat-de-la-parella-durant-el-confinament/noticia/3017826/

Fills, escola online, teletreball, i convivint 24 hores: cal posar a l’agenda com a mínim 10 minuts al dia per cuidar la parella!

Elisabet Pedrosa  27/05/2020 – 17.01

Com mantenir la intimitat de la parella durant el confinament?

El confinament per la pandèmia, ara ja semiconfinament, ha suposat molts inconvenients en la nostra vida quotidiana. Alguns més incòmodes que altres. Però un dels que podria semblar secundari, i no ho és, és mirar d’aconseguir una certa intimitat de parella mentre es conviu  amb fills o altres familiars. Són moltes les parelles que es troben en aquesta situació i que es pregunten com cuidar la relació de parella en un context que ningú no havia previst.

Estàvem acostumats a passar només unes hores al dia junts, cadascú dedicat als seus afers la resta del dia, i ara ens veiem obligats a conviure sense treva durant les 24 hores del dia.

La psicòloga, sexòloga i terapeuta de parella Marina Castro recomana que, per al benestar de la relació, cal recuperar un espai íntim que ens aïlli del “soroll” familiar i afavoreixi la retrobada amb el nostre company o companya.

“Que en la parella tot ha de ser natural i espontani s’ha d’esborrar de la ment de les parelles amb fills en temps de pandèmia. Hem de trobar una estona al dia per dedicar-la exclusivament a la relació.”

Com mantenir la intimitat de la parella durant el confinament?

Amb fills petits, treballant des de casa, atenent l’escola online, i convivint durant les 24 hores, algunes parelles se n’han ressentit. Marina Castro assegura que el temps en família, amb fills, no és temps amb la parella, i que molt sovint, quan tenim temps lliure, no l’utilitzem per connectar amb la parella.

La parella, si no es cuida, es deteriora. Cal posar a l’agenda com i quan ens trobarem i per fer què. És necessari un temps de comunicació emocional i afectiva. Dedicar-nos atenció, parlant del futur, jugant a cartes o organitzant les vacances.”

A les parelles que van a la seva consulta, la Marina els pregunta quin temps dediquen a cada cosa: a la casa, a la feina, a la família i a la parella, i, en general, sol comprovar que dediquem més temps a cuidar, netejar la casa o a la pantalla que a la parella. Alerta, perquè mirar la pantalla junts, encara que sigui agafats de la mà, no val com a temps de connexió.

“Tendim a evitar esforços i conflictes. L’abstracció mental a través de la pantalla és molt agradable, mentre que la connexió i la comunicació amb la parella requereix un esforçNo és agradable parlar de coses que ens poden alterar.”

Sabem, però, que, a l’hora de parlar de felicitat, donem molt valor a la relació de parella, tot i que en realitat li dediquem poc temps.

“Això té relació amb la idea de l’amor romàntic que funciona sense fer res. No ens han educat per valorar la connexió amb la parella, i no fem que funcioni. Som parella, i després som família, però seguim sent parella, més enllà dels fills.”

També es podria pensar que, com més convivència i més contacte, hi pot haver més relació afectiva i sexual, però no sempre és així.

Depèn molt de l’estat d’ànim de la parella. Si hi ha carícies, abraçades, petons…, hi ha més sexe. Si la persona té més ansietat, no té sexe. S’ha d’estar bé a nivell emocional; cuidar la sensualitat pot portar a l’erotisme. Dutxar-se junts, parlar sobre com estem, mirar-se als ulls…”  

Com mantenir la intimitat de la parella durant el confinament?

Una proposta pràctica de la psicòloga Marina Castro per millorar la connexió amb parella és la teoria del pac de iogurts de diferents sabors:

“Recomano que facin una llista de quines coses de la parella els agraden, quines els deixen indiferents, quines els desagraden, quines accepten i quines detesten. Aquestes últimes són les que poden arribar a fer-te qüestionar si vols seguir en aquesta relació. Una vegada tens la llista feta, compraries aquest pack de iogurts?”

Alguns estudis apunten que hi haurà més crisis i separacions després d’aquest període de confinament. Moltes parelles tenien un contacte mínim en el seu dia a dia i ara que ‘han trobat s’han adonat que no s’agraden.

En les parelles que estaven malament serà la gota que farà vessar el got.. Algunes de les que estaven regular estan millorant per la convivència perquè parlen més,  d’altres pitjor i d’altres quedaran igual. Dependrà molt de com estaven prèviament.”

Ara ens toca pensar què passarà quan tornem a una normalitat que no sabem si serà nova o antiga…

“Si prenem consciencia del temps de parella, i del temps en família que ara gaudim, després el podrem gestionar millor al tornar a la normalitat. Potser valorarem més a que dediquem el nostre temps, que la feina no és tant important, seguir fent teletreball per gaudir més de la família i de la parella.”