Tothom té drets sexuals que son internacionals i amb el suport de la OMS amb la seva declaració sobre el que és la salut sexual, us els poso per tal de que si mai us sentiu culpables o malament o heu de contrestar informació hi pogueu recòrrer.
Definició de la OMS de sexualitat
“Un aspecte central de l’ésser humà, present al llarg de la seva vida. Abasta al sexe, les identitats i els papers de gènere, l’erotisme, el plaer, la intimitat, la reproducció i la orientació sexual. Es viu i s’expressa a través de pensaments, fantasies, desitjos, creences, actituds, valors, conductes, pràctiques, papers i relacions interpersonals. La sexualitat pot incloure totes aquestes dimensions, però, no totes elles es viuen o s’expressen sempre. La sexualitat està influïda per la interacció de factors biològics, psicològics, socials, econòmics, polítics, culturals, ètics, legals, històrics, religiosos i espirituals. “
Declaració dels Drets Sexuals
La sexualitat és una part integral de la personalitat de tot ésser humà. El seu desenvolupament ple depèn de la satisfacció de necessitats humanes bàsiques com el desig de contacte, intimitat, plaer, tendresa i amor.
Els drets sexuals són drets humans universals basats en la llibertat, dignitat i igualtat inherents a tots els éssers humans. I atès que la salut és un dret humà fonamental, la salut sexual ha de ser un dret humà bàsic, ja que és essencial per al benestar individual, interpersonal i social.
Per assegurar el desenvolupament d’una sexualitat saludable en els éssers humans i les societats, els drets sexuals siguin reconeguts, respectats, exercits, promoguts i defensats per totes les societats amb tots els seus mitjans.
1. Dret a la llibertat sexual: estableix la possibilitat de la plena expressió del potencial sexual dels individus i exclou tota forma de coerció, explotació i abús sexual en qualsevol etapa i situació de la vida.
2. Dret a l’autonomia, a la integritat ia la seguretat sexual del cos: inclou la capacitat de prendre decisions autònomes sobre la pròpia vida sexual en un context d’ètica personal i social; estan incloses també la capacitat de control i gaudi dels nostres cossos, lliures de tortura, mutilació o violència de qualsevol tipus.
3. Dret a la privacitat sexual: legitima les decisions i conductes individuals realitzades en l’àmbit de la intimitat, sempre que no interfereixin amb els drets sexuals d’altres.
4. Dret a la igualtat sexual: s’oposa a qualsevol forma de discriminació relacionada amb el sexe, gènere, preferència sexual, edat, classe social, grup ètnic, religió o limitació física o mental.
5. Dret al plaer sexual: prerrogativa al gaudi i gaudi sexual (incloent l’autoerotisme), font de benestar físic, intel · lectual i espiritual.
6. Dret a l’expressió sexual emocional: abasta més enllà del plaer eròtic o els actes sexuals i reconeix la facultat a manifestar la sexualitat a través de l’expressió emocional i afectiva com l’afecte, la tendresa i l’amor.
7. Dret a la lliure associació sexual: permet la possibilitat de contraure o no matrimoni, de divorciar o d’establir qualsevol altre tipus d’associació sexual responsable.
8. Dret a la presa de decisions reproductives lliures i responsables: comprèn el dret a decidir tenir fills o no, el nombre i el temps a transcórrer entre cada un, i l’accés ple als mètodes per regular la fecunditat.
9. Dret a la informació sexual basada en el coneixement científic: demanda que la informació sexual sigui generada a través de processos científics i ètics, que sigui difosa de manera apropiada i que arribi a totes les capes socials.
10. Dret a l’educació sexual integral: sol · licita la impartició de l’educació sexual durant tota l’extensió de la vida, des del naixement fins la vellesa, i exhorta a la participació de totes les institucions socials.
11. Dret a l’atenció de la salut sexual: comporta la prevenció i el tractament de tots els problemes, preocupacions, malalties i trastorns sexuals.
ELS DRETS SEXUALS SÓN DRETS HUMANS FONAMENTALS I UNIVERSALS.
Declaració del XIII Congrés Mundial de Sexologia, 1997, València, Espanya. Revisada i aprovada per l’Assemblea General de l’Associació Mundial de Sexologia (WAS) el 26 d’agost de 1999 en el XV Congrés Mundial de Sexologia, Hong Kong, Xina
Marina Castro
Sexologa i terapeuta de parella
Si us interessa el flyer per la prevenció delsabusos sexuals i difusió dels drets sexauls el podeu demanar aquí gratuitament (per a associacions, instituts…)
Utilitzem cookies per garantir que us donem la millor experiència al nostre lloc web. No son utilitzades ni cedides a 3rs Si continueu utilitzant aquest lloc, assumirem que us plau.D'acordNoPolítica de privadesa